Opgepast: buitenlandse nummerplaat in de lage-emissiezone

Download deze nieuwsbrief HIER in PDF formaat of lees hieronder verder.

Er is al veel gezegd en geschreven over de “lage-emissiezone” (LEZ) die vanaf 1 februari 2017 wordt ingevoerd in de stad Antwerpen.

Het doel van deze nieuwsbrief is niet om alle voorwaarden en categorieën van voertuigen op te sommen, doch wel om u te wijzen op een probleem dat velen over het hoofd zullen zien, met een automatische beboeting tot gevolg.

Indien u immers familie, vrienden, collega’s, cliënten, etc. met een buitenlandse nummerplaat binnen de Singel ontvangt, dient u hen te waarschuwen dat ze hun nummerplaat moeten registreren!

De toelatingsvoorwaarden voor de LEZ gelden immers ook voor buitenlandse voertuigen, maar de stad Antwerpen beschikt niet over een databank met de technische gegevens van buitenlandse voertuigen. Daarom is er een registratieplicht voor vreemde nummerplaten. Na de registratie wordt men behandeld zoals een Belgisch voertuig, m.a.w. een “proper voertuig” mag gratis binnen en een “oud en/of vervuilend voertuig” betaalt.

Op de registratieplicht voor buitenlandse voertuigen is momenteel één uitzondering. Nederlandse voertuigen hoeven zich niet te registreren. De Nederlandse voertuigen worden automatisch geregistreerd aan de hand van de informatie in het kentekenregister van de Nederlandse Rijksdienst voor het wegverkeer. Tot die databank heeft de stad Antwerpen wel toegang.

Indien een buitenlands voertuig niet geregistreerd werd, wordt het automatisch beboet van zodra het zich in de LEZ begeeft! Zelfs voertuigen met bijvoorbeeld Euronorm 6 ontspringen de dans niet.

In 2017 bedraagt die boete altijd 125 euro per overtreding.

Vanaf 2018 wordt de boete verhoogd: 150 euro voor een eerste overtreding, 250 € voor de tweede overtreding binnen de 12 maanden en 350 euro vanaf de derde overtreding binnen de 12 maanden. Een buitenlander die verschillende dagen in Antwerpen verblijft en een aantal keer de LEZ binnen- en buitenrijdt, zou zo wel eens een heel onaangename verrassing in de brievenbus kunnen vinden na thuiskomst.

Het controlesysteem kan dus wel het thuisadres achterhalen om een boete te sturen, maar is niet in staat om de Euronorm van de motor te controleren.

Het registreren van een buitenlands voertuig dient aan de stadsloketten of online te gebeuren (https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez/registratie).

Omdat de registratie ten laatste binnen de 24u na het binnenrijden van de LEZ moet gebeuren, kan u uw buitenlandse gasten hierbij nog helpen. Indien zou blijken dat het voertuig als te vervuilend wordt aanzien, kan u binnen dezelfde termijn van 24u een dagpas aanschaffen en zo een boete vermijden.

Verspreid de boodschap, zodat een aangenaam weerzien of goed zakelijk contact geen wrange nasmaak krijgt voor uw gasten!

Erik NAUWELAERTS
Advocaat

E-mail: e.nauwelaerts@ponet-law.be
Tel: +32 (0)3 248 48 40
Fax: +32 (0)3 216 36 71